Dansk Landracesvin
Af Jens Skov
Det en gang verdensberømte lange danske Landrace svin
er idag et af de mest udryddelsestruede af de gamle
danske husdyr. Jens Skov, som er formand for foreningen
“Danske Husdyr - avlsforening for gamle danske husdyr”
og med i avlergruppen omkring Dansk Landrace, fortæller
her om racens historie fra storhed til fald.
Helt tilbage i oldtiden har der været svin på de danske
gårde.
I 1557 skrev Henrick Smid i Dansk Lægebog: “Tag en varm
svinelort, helst fra svin som går på marken, bind den ind
i en linnedklud, varm den og hold den op under næsen, det
hjælper mod næseblod.”
Men det var først i sidste halvdel af 1800-tallet, at
svinene fik nogen salgsmæssig betydning. I 1898 oversteg
antallet af svin antallet af får i Danmark.
Omkring år 1800 havde man 2 typer svin i Danmark. Det
Jyske svin, som var langbenenede, tynde og ret
langstrakte. Det kunne ved 2 årsalderen give 100-160 kg.
flæsk. Ø-svinet var noget mindre men kunne give 80-120 kg.
flæsk i samme alder.
Op igennem 1800-tallet blev det forsøgt at krydse med
udenlandske racer, men først omkring 1880 blev avlen sat i
system.
Det var omkring 1880 bacon-eksporten til England begyndte.
Den meget entusiastiske slagteriejer Magnus Kjær i
Holstedbro importerede Yorkshiresvin fra England.
Yorkshiresvinene blev dels brugt til renavl, men især til
krydsning med det Jyske svin. Ved dygtig udvælgelse af
avlsdyr af disse krydsninger fik man forbavsende hurtigt
frembragt racen Dansk Landrace.
I 1900 var der 92 avlscentre for Dansk Landrace og 15 for
Yorkshire, i 1845 henholdsvis 250 og 5, derefter gled
Yorkshireavlen ud her i landet.
Den Danske Landrace er en gris, som er lang, forholdsvis
tynd med et fint hoved og har kød på de rigtige steder, et
baconsvin som passer godt til de engelske forbrugere.
Igennem mange år var udførsel af levende svin forbudt. Den
Danske Landrace var verdens bedste baconsvin, og vi fik en
merpris på det engelske marked. Det ville man ikke sætte
over styr ved at andre lande fik lige så gode svin.
Men omkring 1970 begyndte problemerne at melde sig. Racen
var ikke robust nok, den Danske Landrace var blevet for
langsomt voksende og for følsom overfor sygdomme. Racen
trængte til blodfornyelse.
Efter at vi blev medlem af Det Europæiske Fællesmarked,
blev markedet givet frit, så der kunne importeres
udenlandske racer til Danmark og Landrace svin blev solgt
ud af landet.
Lige så hurtigt det gik med at skabe den Danske Landrace,
lige så hurtigt gik det med at udkonkurrere den. Nok også
fordi markedet forandrede sig.
Der er stadig Landracesvin i dansk svineproduktion, men
det er krydsninger af dansk, norsk, finsk og svensk
landrace. Men den største svineproduktion er idag baseret
på krydsninger af Landrace, Yorkshire, Duroc og Hampshire.
Bevarelse af Dansk Landrace
Idag er der en ganske lille bestand af Danske
Landrace, så det kræver en god avlsplanlægning, hvis den
skal bevares som en ren race.
Den Danske Landrace er en hjørnesten i dansk landbrugs
kulturarv, og måske bliver der engang hårdt brug for de
gener, som er i de gamle racer. Derfor vil
foreningen Danske Husdyr satse meget på at støtte avlen.
Der er idag en lille gruppe avlere, som har bevaret det
Danske Landrace svin indtil nu. I 1998 fik 8 orner og 29
søer dyretilskud fra Udvalget til Bevarelse af
Genressourcer hos Danske Husdyr, og selvom der er lidt
flere avlsdyr er bestanden meget lille og meget truet af
indavlsproblemer. Heldigvis findes et mindre lager af
nedfrossen sæd og nedfrosne embryoner (befrugtede æg).
Statens Forsøgsvirksomhed havde en besætning af
Dansk Landrace indtil 1996, men da man nedlagde
besætningen blev der både nedfrosset embryoner og sæd fra
7 ornelinier.
Desuden blev der i 1983 forsøgsvis nedfrosset sæd fra
Dansk Landrace orner. I 1993 blev 8 søer insemineret med
sæd fra dette lager. Disse insemineringer gav dog kun 8
levedygtige grise ialt af disse en so endnu i avl.
Lidt om Sortbrogede Danske Svin
De svin, som i slutningen af forrige århundrede blev
krydset med Yorkshire og dermed var grundlaget for Dansk
Landrace, var hvide, sortbrogede samt enkelte helt sorte,
røde eller rødbrogede, det sidste vist nok efter
indkrydsning udefra.
Da renavlen af den nye Danske Landrace tog fart var der
nogle avlere, som blev ved med at avle med den Sortbrogede
Danske Svinerace, og den har holdt sig som race i en lille
bestand indtil idag. Den er mere fed end Dansk Landrace,
men også mere robust og dermed lettere at arbejde med.
Den Danske Sortbrogede blev brugt en del til krydsning
med Dansk Landrace. En sortbroget so giver sammen
med en hvid Landrace orne lutter hvide grise. Dette var en
fordel, idet der gennem mange år blev trukket i
afregningen fra slagteriet for kulørte svin.
Idag holder en del mennesker Sortbrogede Danske svin, som
hobby. Det Sortbrogede Danske svin er ikke nær så truet
som Dansk Landrace. I 1998 fik 32 orner og 111 søer
dyretilskud fra Udvalget til Bevarelse af Genressourcer
hos Danske husdyr.
Kilder:
John G. Larsson: “Svin er ikke bare svin”
Hans Kloster: “Svinets historie”
(Artiklen er tidligere trykt i: Nyhedsbrev fra Center for
Bio-diversitet nr. 2 forår 1999)
|