Ribs er ikke bare sure !
af Heine Refsing, Center
for Bio-diversitet
Læs om dengang Ribes
petraeum mødte Ribes sativum og sød musik samt syrlige
bær opstod - og om hvordan det der startede som en
romantisk mangfoldighed af syrlige men spændende
bærsorter, endte med supersure industribær.
Ribs er måske det nemmeste
bær at dyrke overhovedet. Men smagen har måske været
medvirkende til at meget få virkelig har rettet deres
gartneriske kærlighed mod den syrlige afgrøde, og
udviklet de muligheder, der ligger i dem, gennem
forædling.
De dyrkede ribs stammer fra 3
- 4 vilde ribes arter. Ikke alle sorter har gener fra
alle de vilde arter, men mange sorter er kombinationer
af 2 eller flere vilde arter.
De første arter, der blev kultiveret i 1500-tallet
var Ribes sativum og Ribes petraeum. Den første er
kilden til de store bær hos nogle sorter, der tidligere
ligefrem blev kaldt “kirsebærribs.” Ribes sativum kan
både have røde og hvide bær, sorter som Rød
Hollandsk og Hvid Hollandsk, stammer især fra denne art.
Ribes petraeum har rødlige blomster og den egenskab kan
genfindes hos nogle få sorter, der har petraeum-saft i
årerne, f.eks. hos sorten Gondouin - en meget gammel
sort . Den vilde form varierer meget og har bær med
farver ligefra rødt til næsten sort. Ribes petraeum er
også stammoder til historiens eneste ribssort med
kernefriebær. Sorten gik i Danmark blot under navnet
“Kjærneløs ribs”, den havde rødbrune blomster og havde
ifølge beskrivelserne “rigeligt middelstore røde bær
helt uden kjærner”. Desværre er denne sort øjensynlig
gået tabt trods den spændende egenskab!
En tredie ribes art blev
først blandet ind i den kultiverede ribs´ aner langt
senere, det er Ribes rubrum den vilde form har hvide
eller lyserøde bær. Ribes rubrum har antagelig
været ansvarlig for at spændede sorter som
Champagneribs, der har rosarøde bær med røde ribber, og
Perleribs, der har hvide bær med røde prikker og
striber, kunne opstå. Perleribsene er utroligt smukke og
dekorative og perfekte til rystede ribs.
Den sidste art, der er kommet med i ribsenes blandede
arvemasse er Ribes multiflorum. Arten stammer fra
Sydeuropa og er blevet brugt for at forbedre resistens
og for at få sentblomstrende og sentmodnende sorter, med
en vækst der gør dem velegnede til maskinhøst. En
almindelig sort som Rondom har nogle af sine egenskaber
fra R. multiflorum.
Regnbuens farver
Vi har nu været omkring hvide, røde, rosa, sorte og
stribede ribs, endnu en farve synes at have været
repræsenteret nem-lig et helt gult ribs, der tilmed var
så sødt at man blev fristet til at spise det fra busken.
Mange ældre mennesker kan berette om hvor sød den gule
var og selvfølgelig om hvor smuk en rysteribs, man fik,
når man blandede gule, hvide og røde i skålen.
Denne gule ribs er bare ikke omtalt i litteraturen, så
det kan jo være at det er endnu en ribesart, der har
fundet vej til folks haver. De der har smagt og set den
er ihvertfald ikke i tvivl om at den er meget mere gul
end en hvid ribs og mere sød i modsætning til alle de
andre ribs. Når beskrivelsen her lyder lidt af datid og
andenhånd er det fordi den gule ribs ligesom den
kerneløse synes at være forsvundet.
Årsagen til at den ikke beskrives i gamle skrifter om
ribs, kan være at planterne aldrig har været solgt som
bærbuske, men som prydbuske. Den Nordamerikanske Ribes
aureum har længe været en almindelig prydbusk i Danmark
- for de gule blomster. Normalt har den blåduggede bær;
men der eksisterer eller har eksisteret en gulfrugtet
kulturform til bæravl på artens hjemegn.
Vi har tidligere ihærdigt efterlyst den gule ribs, og
har fået kviste med bær fra mange forskellige haveejere,
men fælles for de bær vi hidtil har set har været at det
var hvide ribs, de fleste hvide ribs-sorter virker en
anelse gule fordi man kan se kernerne inde i bærret. Det
gælder iøvrigt også de hvide sorter der sælges idag. Vi
har et par buske mere på observationslisten, men
har altså endnu tilgode at se og ikke mindst smage en
klase dejligt solgule eller orangegule ribs.
Nye sorter
Hvis vi bevæger os fra fortidens mangfoldighed til
nutidens fattigdom, opdager man ret overraskende at al
den genetiske variation i form og farve, der antagelig
skulle komme til verden, når man blander 4 arter med
varierende blomster, bær og vækst, idag er blevet
til bare 3 - 4 sorter uden den store variation.
Det vildeste en planteskole idag kan svinge sig op på
er “hvide ribs - en ny fantastisk
specialitet!” Sorten er somænd ofte de
gammelkendte Hvid Hollandsk eller Hvid Perle, de er
iøvrigt udemærkede - tidlige og søde af ribs at
være.
Går man til de røde ribs beskriver Håndbog for
frugtavlere 1996 kun 2 sorter begge sentmodnende og
meget sure den ene er Rondom, den anden er Stanza, der
meget sigende anbefales varmt med følgende beskrivelse
“bærkvaliteten er generelt god med en meget sur saft
uden aroma” - ja det står der altså! Når disse 2 sorter
har taget teten, er det jo nok fordi de vælter masser af
bær af sig og er velegnet til maskinhøst, endda i en
grad så man vælger at se bort fra at Stanza er ret
modtagelig for skivesvamp og Rondom er genetisk ustabil
og ofte “sporter” med grene, der ikke giver bær. Og når
man roser de sure og aromaløse bærs kvalitet, er det
selvfølgelig fordi bærrene har de fysiske og
kemiske kvaliteter, der gør dem velegnede til processen
fra maskinhøst til færdig pæn rød saft i flasker på
butikernes hylder. Ribssaft er jo bare ribssaft, og den
er god, når bare den er flot rød.
Alligevel er det nu synd for os almindelige uskyldige
haveejere, at planteskolerne absolut skal sælge buske af
industrisorter til plantning i køkkenhaverne.
Massekultur er effektivt, men planteskolerne kunne glæde
deres kunder mere ved at opretholde et lille sortiment
af gode gamle (eller nye) sorter, så folk kunne høste
kvalitetsbær hjemme i haven.
En rimelig rødfrugtet sort, man kan være heldig at finde
i planteskoler, er Jonkheer van Tets, den nedstammer fra
de gamle hollandske sorter før man begyndte
indkrydsningen af Ribes multiflorum. Jonkheer van Tets
modner tidligt og smager syrligt som vor barndoms ribs;
men ikke rasende surt som Rondom.
Håb forude?
Målsætningen i forædlingen ændres gradvist og der er
sket forandringer i de senere år. Fordi det er
forudsigeligt, at sprøjtning med forskellige giftstoffer
vil blive mere og mere reguleret i fremtiden, er
resistens blevet et vigtigt mål i forædlingen, og det
kan jo kun være i alles interesse; men forædling af ribs
for kulinariske kvaliteter og smukke bær, bliver næppe
noget de store planteforædlere vil ofre meget tid på -
det er der simpelthen for få penge i!
Der er dog enkelte gode nyheder. Der forædles
faktisk lidt efter smag og kvalitet sådan i det små. En
svensk forædler har udvalgt den nye sort Vit Jætte med
store hvide bær, som vi importerede til en del af
centerets medlemmer sidste år. Den er sentmodnende, og
beskrives som velsmagende. Men det er endnu for tidligt
at sige noget om hvordan, den er under danske forhold.
To nye engelske sorter er baseret på krydsninger, hvor
endnu en Ribes art er inddraget, det er Ribes
longeracemosus, fra fjernøsten, den er mest kendt for
sine op til 50 cm lange bærklaser. De nye sorter hedder
Redpoll og Redwing, de har arvet noget af
klasestørrelsen fra deres fjernøstlige forfædre, dog
ikke 50 cm lange klaser men op til 35 - 40 bær pr.
klase, og bær der skulle smage behageligt. Sorterne er
endnu kun på vej til markedsføring, og om de kommer til
danske planteskoler er måske tvivlsomt.
Bevar de gamle sorter!
Når nu planteskolernes udvalg er så ringe, er det jo
endnu en grund til at bevare de gamle sorter.
Normalt advarer alle havebøger mod selv at formere
sine bærbuske “køb sundhedskontrollerede planter på en
planteskole!” har været enhver haveskribents mantra i
årevis; men når det gælder ribs, er der ikke meget at
hente i de fleste planteskoler. Du risikerer at skifte
din gamle syrlige ribs ud med en, der er så sur, at du
får tårer i øjnene efter den første håndfuld.
Og med hensyn til sundhedskontrollen løber man næppe
nogen særlig risiko sålænge man tager
formeringsmateriale fra frodige og rigtbærende buske.
Fremgangsmåden er enkel!
Hvis det er din egen gamle busk, du gerne vil forny, kan
du meget nemt få en gren til at slå rod ved at bøje den
ned og lægge lidt jord og en tung sten på den. Efter en
sommer kan du klippe forbindelsen til den gamle busk og
plante grenen med rødder et nyt sted. På den måde har du
meget hurtigt en ny busk i bæring.
Hvis det er din bedstemor,
der har en gammel busk med velsmagende bær kan det også
nemt lade sig gøre at formere busken med stiklinge. Man
kan klippe kviste til stikling fra efter løvfald i
efteråret og til inden knopperne begynder at svulme i
foråret. Kvistene skal være omtrent 25 cm lange af det
sidste års skud og plantes enten på friland et
letskygget sted eller i en potte med en plastikpose
over. Sidst på foråret har kvistene slået rod eller er
visnet hen - det sidste er sjældent med ribs,
spildprocenten er normalt under 25 %.
Hvis man kommer over en busk i bærsæsonen med en fin
smag, er det også forsøget værd at tage kviste om
sommeren, hvis den står et sted, hvor man ikke kan komme
til at klippe kviste om vinteren. Men så skal man bruge
metoden med en potte eller spand med en plastikpose over
og placeret et sted, hvor der ikke kommer direkte sol.
Så er der en god chance for at det lykkes, selvom det er
lidt udenfor normal gartnerisk praksis.
Kviste der klippes om vinteren kan i øvrigt sagtens tåle
forsendelse og opbevaring et stykke tid i fugtig
indpakning og kølig placering.
Husk at få dine nye ribs´ historie med, en stor del af
charmen ud over bærkvaliteten, ligger i at kende buskens
historie, og man kan sagtens finde buske, som ejeren kan
datere tilbage til “plantet omkring år 1900”. Endnu
bedre er det selvfølgelig, hvis man kan få det rigtige
navn med, men det er sjældent muligt på gamle ribsbuske.
Ribs og sygdomme
Generelt er ribsbuske ikke plaget af mange sygdomme
eller skadedyr, skivesvamp er sikkert det værste,
der kan ske ribsbuskene, nogle sorter har arvet
modstandskraft fra Ribes petraeum mod skivesvamp, det
gælder bla. Jonkheer van Tets.
Virus kan også ramme buskene, men det er heller ikke
hyppigt forekommende. Man skal selvfølgelig være meget
opmærksom på sundhedtilstanden hos buske, man klipper
formeringsmateriale af. Når først buskene er etableret
er den bedste forebyggelse at holde buskene i god
kondition med passende næring hele tiden, og holde dem
veltrimmede. Så er sundhedstilstanden nem at
overskue, og man kan hurtigt fjerne en gren, hvis
der viser sig symptomer på et eller andet. En
regelmæssig foryngelse ved nedklipning eller
stiklingeformering er også en måde at holde buskene i
god form.
(Artiklen er tidligere
trykt i: Nyhedsbrev fra Center for Bio-diversitet nr. 3
sommer 1999)
|