Center for Bio-diversitet

 artikel
 
  Forsiden     Om os    Kampagne   Tidsskrift   Litteratur    Husdyr    Kulturplanter    Biodiversitet generelt
  



Råd om hobbyhøns

Rådene her på siden er altid gyldige; men ekstra vigtige når der er epidemiske sygdomme i udbrud.

 
 

Vælg de rigtige høns

Et forkert valg kan både give store skuffelser og risiko for sygdomme.

Køb gerne
- hjemmeavlede kulturracer, dvs. gammeldags racer som Italiener, Landhøns, Frisenhøns, Dorking osv., der findes flere hundrede racer, og der findes vidt forskellige temperamenter og størrelser. Du kan finde beskrivelser i f.eks. "Skandinavisk Fjerkræstandard"
De gamle kulturracer er gennem århundreder tilpasset miljøet i danske baghaver, og svagelige individer er løbende blevet luget fra, derfor er der mindst risiko for sygdomsudbrud i den slags høns.
Krydsninger af 2 eller flere kulturacer er også meget robuste; men ved at vælge en ren race får man også glæden af være med til at bevare en levende kulturarv - mange racer har omkring 100 år lange traditioner her i landet.
Foretræk altid naturligt udrugede høns, som er opvokset hos en skrukhøne, når det er muligt. Deres adfærd er langt mere harmonisk og deres immunsystem bedre.
 

Køb ikke
- høns fra store rugerier af de såkaldte industriracer, der f.eks. kaldes "Lomann", "Isabrown", "røde amerikanere" og lignende. Industrihønsene er genetisk ensrettede til hyperproduktion i sterile omgivelser; men andre genetiske egenskaber som sygdomsresistens og social adfærd er ofte gået tabt.
Industriracerne egner sig ikke til baghaven, fordi de ikke længere er tilpasset et liv i naturlige omgivelser med jord, vilde fugle osv.
At de ofte annonceres som "vaccinerede", "kontrollerede" osv. ændrer ikke på deres manglende modstandskraft
(alle de kendte epidemier af Newcastle Disease er spredt af denne type høns)

Køb aldrig
- såkaldte "udsætterhøns", det vil sige industrihøns, der har levet og produceret æg et års tid i buranlæg eller i en økologisk kæmpeflok. Disse høns er udslidte og nedbrudte efter et liv under forfærdelige forhold og med en kæmpeproduktion bag sig. Et miljøskift til en baghave er ofte dråben, der får deres immunsystem til at bryde sammen så alle mulige sygdomme bryder ud i lys lue.
Hvis du alligevel har købt den slags høns, og de bliver syge, så put dem i en kasse og aflever dem hos industrifarmeren, hvor du købte dem.
(det tragiske salmonelle udbrud i Ejstrupholm var i "brugte høns" af denne type)

Supplering af flokken
Når du har en flok og skal have nye individer ind for at undgå indavl, er det en god ide at lade de nye høns gå i et seperat hus 4 uger sammen med et mindre værdifuldt individ fra din egen flok. Går det godt ved du at de 2 gruppers naturlige bakterieflora og immunitet er forenelige, og løber mindre risiko for sygdomsudbrud.
 
 

Hold hønsene sunde

Forebyggelse er det mest virksomme middel mod sygdomme. Når først en høne er så syg, at vi mennesker registrerer det, vil behandling ofte blot trække pinen ud og øge risikoen for at sygdommen spreder sig til andre i flokken. Aflivning er det sikreste og det mest humane.
Tidlige signaler om sygdom kan være at hønen står og hænger, ikke ivrigt søger foder som resten af flokken eller bliver mobbet voldsomt af flokken. Høns har et sikkert blik for svaghedstegn hos deres artsfæller.
 

Positivt for hønsesundhed:

Skift drikkevand dagligt.

Brug trug hvor vandet ikke forurenes.

Giv kun det foder end hønsene spise op hver dag.

Brug naturligt foder, dvs. alle slags korn og frø og alt grønt fra haven. (foderpiller indholder mange ingredienser en høne aldrig ville spise under naturlige forhold).

Flok-størrelser på under 50 individer.
 
Naturlig udrugning og opfostring hos skrukhøne
 

Negativt for hønsesundhed:

Kontakt med industrihøns både på store farme og i mindre hobbybetonede besætninger. Køb hellere supplerende æg i en butik end ved bagdøren hos et hønseri,  når dine egne høns ikke kan følge med.

Madrester der indeholder kødrester eller ukogte æggeskaller.

Flok-størrelser på over 50 individer.
 
Maskinudrugning og opvækst under kunstig "kyllingemoder"

Epidemiske sygdomsudbrud kan være anmeldelsespligtige, og anmeldelse kan udløse nedslagtning af både dine og dine naboers høns - også de raske. Så det er klogt at forebygge epidemier.


Hobbyhøns på Facebook:

Gode tips om racer, pasning og indretning:  Det naturlige hønsehold

Råd, vejledning og debat om hobbyavl af høns og andre fjerkræ på et sagligt niveau:  Hønseforum

 
Tilbage til centeret   


© Center for Bio-diversitet.  Denne side er senest revideret jan. 2019.

Centerets websider redigeres af Heine Refsing