Center for Bio-diversitet

 Loci - leder i nr. 2 april 2007
  Forsiden   Nyeste Loci
 
 

En bøde og en røvfuld

af Heine Refsing
 
Hobbyavleren på Fyn - forhåbentlig en sag alle Locis læsere stadig husker!

Forsiden af dette blad prydes af billeder med en trist baggrund - taget i al hast på Sonnes ejendom efter at den var blevet skueplads for en veterinær skueproces.
Billederne repræsenterer også en biologisk sensation på dansk grund. Den lille flok moskusænder består af en gammel andrik, der som en af de først smittede,  faktisk nåede at komme sig fuldstændigt efter en H5N1-infektion og ænder, der slet ikke tog imod smitten.
De døde først, da de fik en injektion med Fødevarestyrelsens lyserøde “dræbervædske”.
 
Knud Erik Sonne har nu været igennem første runde i retsmaskineriet, og fik nedsat bøden fra 9000 kr til 6000 kr. + nogle sagsomkostninger.
 
Havde han ikke rapporteret sygdomsforløbet var familien sluppet for et års mareridt, hvor de:
- blev hængt ud i medierne, som uansvarlige lovbrydere og smittespredere af Dansk Fjerkræråd og Fødevarestyrelsens embedsmænd.
- blev truet med erstatningskrav på 300.000 kr. for “rengøring” af grunden.
 
Havde han ikke rapporteret udbruddet, havde han også sparet en retsag og en bøde på 6000 kr. Og moskusandrikken med de stærke gener, som var så godt over sygdommen, at han igen badede og gjorde forårskur til ænderne, var sikkert blevet far til flere ænder med modstandskraft mod H5N1.
 
Sonne har gjort, hvad vi kunne ønske alle hobbyavlere gjorde - kørt sin sag hele vejen gennem systemet, så et konkret eksempel på reglernes vanvid kommer på bordet.
Knud Erik Sonne har gjort mere for hobbyavlernes sag det seneste år, end selv store hobbyavler foreninger har magtet de seneste mange år - alt for ofte har de blot bedyret, at deres medlemmer skam overholder alle reglerne - en hvid løgn, der rammer os alle i ryggen. Når myndighederne beretter om velfungerende vaccinationsordninger og fuld sporbarhed af salg - så de kan påstå de er i god tro, alt imens avlerne klipper den faste ring af hønen, når de sælger hende.
Det er en misforståelse at tro man gavner de almindelige hobbyavleres sag ved at dikke med halen for myndighederne. Resultatet er at myndighederne kommer til at se virkeligheden gennem et filter og tror sig bekræftiget i, at det fungerer.
 
Det er heller ikke fra hobbyavlerforeningerne Knud Erik Sonne har hentet sin moralske støtte - men fra folketingspolitikere i fødevareudvalget samt sin advokat.
 
Et halvt år måtte Knud Erik Sonne, som er førtidspensionist leve med truslen om en regning, der ville sende familien fra hus og hjem. Men en bøde  6000 kr. er slemt nok.
 

Giv Knud Erik et skulderklap
Flere har opfordret til at støtte Knud Erik Sonne med et kontant tilskud til bøden. Hvis Centeret som forening giver Knud Erik en gave vil skattevæsenet imidlertid tage halvdelen, derfor opfordrer vi alle læserne til at sende Knud Erik et skrabelod. En lille moralsk opbakning til en 20er, der måske endda kan bidrage lidt til bøden og nye fjerkræ.
 
Send et skrabelod og en hilsen direkte til Center for Biodiversitet i en lukket kuvert mærket “Sonne”
 
 
Center for Biodiversitet Hvejselvej 127, 7300 Jelling
 
 


 
Tilbage til centeret  © Center for Bio-diversitet.  Denne side er senest revideret dec. 2011.

Centerets websider redigeres af Heine Refsing